Kartnormen

Vi vill gärna dela med oss av vår kartnorm till alla som önskar att rita inomhusorienteringskartor! Därför finns vår symboluppsättning att ladda ner från denna sida.

Några principer:
Vår strävan är att kartan ska vara lätt att förstå (däremot får gärna banorna bli komplicerade). Grundtanken med kartnormen är därför en lättläst, tydlig karta där man tydligt förstår hur trapphusen hänger ihop. Kartnormen bearbetas och sedan 2017 har den varit densamma.

(Så småningom är det meningen att vi ska fortsätta beskriva kartnormen här)

Några tekniska tips för dig som tänker rita en inomhuskarta:
Vi använder oss av Ocad vid ritning, därmed baseras tipsen nedan på att man använder Ocad.
1) Skaffa dig bra grundmaterial. Om du kan få det digitalt är det absolut enklast, annars går det att skanna in grundmaterialet. Lägg det som bakgrundsbild vid ritning. Har du fått materialet som PDF måste du troligtvis konvertera det till en bildfil först, det finns massor av bra gratistjänster på internet som kan göra detta.
2) Börja rita av grundmaterialet innan du ens åker och rekar. Rita först ytterväggar, sedan innerväggar. Därefter är du snart redo att reka på plats!
3) Du kommer troligtvis behöva justera storleken på symbolerna. Detta görs enkelt med Ocads ”Förstora/förminska”-verktyg. Glöm inte att kryssa i ”alla symboler” så gör du likadant på alla!
3) Ta med dig dator och rita på plats, direkt i Ocad, i din lokal. Fokusera på möbler.
4) När allt är färdigrekat, lägg på golvfärg och trappbokstäver. Kolla vilken skala du kan skriva ut i, testa och se om det blir läsbart. Testa flera gånger vid behov och glöm inte att justera färgerna vid utskrift. Lycka till!

Här kan du ladda ner symboluppsättningen:
(vår hemsida klarar inte av ocad-filer, utan du blir hänvisad till en Google Drive-mapp)

För att rita ny karta i Ocad, välj Arkiv-Nytt- Orienteringskarta. Istället för att välja en symboluppsättning i listan, välj ”Hämta symboler från annan fil” och där väljer du den nedladdade filen.

Symboluppsättningen får användas och delas fritt i syfte att rita inomhusorienteringskartor. Ange gärna att du använder Stockholm Indoor Cups kartnorm

Frågor och synpunkter?
Har du frågor kring hur man går tillväga enklast? Maila gärna, vi svarar så gott vi kan! Och vi älskar att diskutera kartnorm för inomhuskartor så kom gärna med idéer för förbättring!

info (@) stockholmindoorcup.se